Černé čaje
Když lidé obecně mluví o čaji, nejčastěji se jedná o černý čaj. Hlavní čaj, smetanový čaj, ledový čaj nebo odpolední čaj. Černý čaj je standardem v mnoha případech týkajících se čaje. Některé z nejpopulárnějších směsí na světě, English Breakfast a Earl Gray, jsou vyrobeny z listů černého čaje. Černý čaj má obvykle větší trpkost a hořkost než zelený čaj, ale pokud se vaří správně, měl by být jemný a aromatický.
Uvařený černý čaj má barvu měděnou, po hnědou až tmavě červenou a jeho chuť může být jak hořká, tak i sladká, v závislosti na tom, jak dlouho byl oxidován a jakým způsobem byl tepelně zpracován. Černý čaj má obvykle větší trpkost než zelený čaj, ale pokud se vaří správně, měl by být jemný a aromatický.
Černý čaj se pěstuje a zpracovává po celém světě v různých zeměpisných oblastech a podnebí. Tři z největších producentů černého čaje dnes jsou Indie, Srí Lanka a Afrika. Polovina světové produkce čaje pochází skutečně z Indie.